O pivovaru

Krátké ohlednutí za historií pivovarnictví v Bruntále

První zmínka o pivovarnictví v Bruntále je již z 13.století, kdy město s nejstarší zakládací listinou v českých zemích získalo právo vařit pivo. V této době zde bylo 109 právovarečných domů.
Panský pivovar zřídil v Bruntále v letech 1556-1557 Jan starší z Vrbna . Další pivovar byl založen „Řádem německých rytířů v roce 1653, však svojí modernizace se dočkal až v roce 1911, Evženem Habsburským.
Po 2.světové válce byl pivovar sloučen s lihovarem a v roce 1955 byl zrušen.

O našem pivovaru rok 2015

Pivovar Hasič je jedním z mála regionálních pivovarů, který se specializuje na výrobu domácího piva.
Nachází se v turisticky atraktivní oblasti Jeseníky, ve městě Bruntále, v budově bývalé textilky. S využitím místní sladovny vaří domácí pivo a speciální piva s distribucí do širší sítě restaurací.
Pivovar také provozuje nově zrekonstruovaný pivní bar a vzorkovou prodejnu. Specializuje se zde na prezentaci výrobků s výkladem výroby piva.

Těšíme se na Vás, Váš pivovar Hasič.

O sládkovi

Hlavním sládkem v našem bruntálském pivovaru je Maxim Hentek.
Po studiu pivovarství v pražské SPŠPT v Podskalské ulic pracoval několik let v oboru blízko Prahy.
Po té se rozhodl osamostatnit a přijmout naši nabídku být hlavním sládkem v Pivovaru Hasič.
Slovy sládka :

“Tato nabídka mě oslovila, protože chci vařit poctivé pivo z přírodním surovin. Našel jsem zde lidi, kteří mají stejný cíl a to je pro mě výzva i závazek současně.
Zdejší pivovar je specifický přímým propojením pivovaru s barem. Vždyť co může být pro sládka větším oceněním jeho práce, než vidět přímo z pivovaru jak jeho pivo chutná. „

Věříme, že brzo vás budeme moci překvapit i nějakým vysokostupňovým speciálem, mokem z jiného zrna či jinak netradičním. Záleží na poptávce zákazníka. Náš pivovárek nemá ambice neúměrně rozšiřovat výrobu či dobývat mimoregionální trhy na úkor kvality – tj. šetření na kvalitě surovin, urychlování procesu kvašení a zrání, prodlužování trvanlivosti apod. Odmítáme náhražky a úspory na které doplácí zase jenom samotný konzument jehož máme snahu opět povýšit na hrdého pivního „fajnšmekra“…