Vaření piva

Bruntálský  pivovar je vybaven moderní technologií pro vaření piva klasickým způsobem. Oproti průmyslovým europivovarům se náš minipivovar liší zejména kvalitou a dodržováním starých receptur na výrobu piva.
při použití klasické technologie otevřené spilky a ležáckých tanků, které jsou řízené počítačem . Pivo nepasterizujeme ani nefiltrujeme.

Používáme přírodní slad a chmel, díky původní receptuře má pivo jedinečnou chuť která je nezaměnitelná.

Díky technologii, která ja řízená počítačem se snažíme, aby každá várka byla na stejné úrovni, ale přesto je každá originál. Přesto se muže lišit, protože jak všichni správní pivaři ví i mírná změna kvality chmele i sladu mužou mít vliv na výslednou chuť.

"Dobré zdraví a dobrou chuť znalcům a všem kulturním lidem

přeje kolektiv Bruntálského pivovaru Hasič."

Slad
Používáme slady českého původu, které jsou velmi kvalitní. Jeho typ a množství je nutno dodržet a z hotového piva musí být jeho chuť patrná. Konzument by ji v pivu měl hledat. Používáme slady z bruntálské sladovny bez použití náhražek nebo příměsí.

Chmel
Chmel dodává pivu typickou hořkou chuť, přispívá k tvorbě charakteristického aroma a má další technologicky důležité vlastnosti. V našem pivovaru se používají chmely nejen z Žatce ale i ze zahraničí pro speciální piva, které je odlišuje. Nepoužíváme tedy žádný bezejmenný extrakt.

Kvasinky
Při zakvašování promísíme kulturu kvasinek spodního i svrchního kvašení do celého objemu mladiny zchlazené předem na 8-11°C nebo 18-20°C.
Kvašení
V našem pivovaru je pivo kvašeno v klasických spilkách a po 7 až 10 dnech kvašení je prokvašené pivo stočeno do ležáckých tanků. Neurychlujeme výrobu v žádném případě a snažíme se dodržovat technologii našich předků, která podle nás měla něco do sebe.

Dokvášení
V Bruntálském pivovaru máme ležácké tanky z nerezu, kde pivo při teplotě 7°C dozrává do dokonalosti, leží a pomalu se samo nasycuje jemným přírodním oxidem uhličitým. Vzhledem k množství tanků, které máme k dispozici, nejsme nuceni zkracovat dobu ležení našich piv ani v parných letních dnech, kdy je zájem o naše piva extrémně veliký.

Vaření piva
Uvaření jedné várky trvá v bruntálském  pivovaru 8 až 10 hodin a sestává se ze:

šrotování -  namletí zrn sladu abychom získali takzvané pluchy (obaly zrn) a narušili jádro zrna pro lepší technologické vlastnosti.
vystírání -  proces promíchání sladu s vodou při teplotě vody 37°C. Po promíchání vznikne hustá kaše, které si říká dílo nebo rmut.

 

rmutování – postup, při kterém vznikají jednoduché zkvasitelné cukry pomocí enzymů. V našem pivovaru nejčastěji používáme dvourmutový postup výroby, která se skládá z vyhřátí díla na 52°C potom se oddělí rmut asi 1/3 objemu a zbytek se zahřeje na 62°C a opět se odebere 1/3 a zbytek se zahřeje na 72°C a pak do krátkého varu.

 

scezování – postup, při kterém se odděluje sladina od mláta, většinou se skládá ze dvou fází. První je tzv. předek, to je nejsilnější část, později se mláto propere horkou vodou a to je tzv. výstřelek pro dosažení požadovaného objemu a menší ztráty.
 chmelovaru - během něj se ze sladiny, kterou máme po scezování, vzniká mladina. Přidáním chmele a 90 minutovém vaření se do mladiny uvolní ušlechtilé chmelové hořké látky.